Grillujemy – przygotowanie ogrodu

Grillowanie należy do jednych z ulubionych zajęć Polaków. Kiedy tylko po zimie nastają pierwsze, w pełni ciepłe i słoneczne dni, zapraszamy znajomych do swoich ogrodów czy na tarasy i rozpalamy grilla, rozkoszując się wspaniałą pogodą. Aby jednak móc grillować zdrowo i z sukcesem konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie urządzenia. Oczywiście najważniejszy jest sam grill!
Do niedawna nie zwracaliśmy uwagi na to, na czym grillujemy. Wykorzystywaliśmy niewielkie urządzenia dostępne za kilkadziesiąt złotych w sklepach budowlanych czy supermarketach. Musimy jednak mieć świadomość, że urządzenia takie mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, zarówno pod kątem ich budowy, jak i jakości jedzenia, które z nich ściągamy. Zazwyczaj niska cena idzie w parze z niską jakością – producenci wykorzystują słabe materiały, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą się wyginać. Drugim problemem są substancje, którymi pokrywany jest ruszt czy dno misy na węgiel. TU również wysoka temperatura może przyczynić się do wydzielania się toksycznych związków. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy rozejrzeć się za profesjonalnymi grillami, zarówno stacjonarnymi, jak i przenośnymi.
Profesjonalny grill!
Obecnie topowi producenci umożliwiają kupno profesjonalnych maszyn do grillowania. Są to zarówno niewielkie grille przenośne, jak i duże urządzenia zasilane gazem. W przypadku tych pierwszych uwagę przykuwa przede wszystkim solidne wykonanie. Możemy mieć pewność, że konstrukcja nie będzie się wyginać, zniekształcać. Wykorzystanie materiały sprawą także, że jedzenie z grilla będzie zdrowe i smaczne.
Drugim rodzajem grilla są maszyny grillujące zasilane gazem. Dzięki klasycznym palnikom możemy samodzielnie decydować o wysokości płomienia, wysmażeniu potraw. Dodatkowo urządzenia takie są bezpieczne, posiadają liczne szuflady na chowanie niezbędnych akcesoriów.
Źródło: gardenspace.pl.