Uczulenie na gluten – współczesna plaga

Alergia na gluten wcale nie jest tak rzadka, jak mogłoby się wydawać. Nie jest jednak zbyt często diagnozowana. Wedle szacunków, wśród Polaków o swojej nietolerancji glutenu nie ma pojęcia około 95% alergików. Dieta bezglutenowa stała się ostatnio dość popularna, niemniej jednak – niekoniecznie wśród tych osób, które powinny ją stosować ze względów zdrowotnych. Tymczasem gluten naprawdę powoduje dolegliwości – nie tylko szkodliwe dla zdrowia, ale też obniżające jakość życia. Czym właściwie jest gluten i gdzie jest go szczególnie dużo? Najprościej mówiąc, to białka roślinne wykorzystywane m.in. przy wypieku pieczywa i ciast, a także we wzbogacaniu innych produktów o aromaty czy smaki.
Gluten – on może być przyczyną twoich dolegliwości
Często nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie obecność glutenu w diecie powoduje pewne niekorzystne symptomy, z jakimi borykamy się na co dzień. Należą do nich m.in. zaburzenia układu trawiennego, częste wzdęcia, biegunki, nudności, wymioty oraz kurczowe bóle brzucha. Objawy dotykają także całego organizmu – chorzy na nietolerancję glutenu mogą się skarżyć na odczuwanie przewlekłego zmęczenia, bólu głowy i nerwobóli, skurczów mięśniowych, a także na wodnisty katar oraz opuchnięty język. W przypadku takich objawów (trwających przez pewien okres czasu) warto wykonać badanie diagnostyczne. Gluten może być przyczyną dolegliwości – i to nie tylko tych utrudniających codzienne funkcjonowanie. Wśród powikłań w przypadku braku wdrożenia odpowiedniej diety może dojść m.in. do zapalenia jelit, chorób nowotworowych oraz chorób serca.
Co robić w przypadku nadwrażliwości na gluten.
Alergia na gluten wymaga dość radykalnej zmiany sposobu odżywiania. Szczególnie, jeśli przedtem byliśmy miłośnikami produktów, które należy wyeliminować z jadłospisu. Są to zboża takie jak owies, jęczmień, pszenica i żyto, oraz wszelkie produkty, które bazują na tych składnikach. Oznacza to, że należy „tradycyjne” pieczywo i makarony zamienić ich odpowiednikami. Nie jest to współcześnie trudne, w sklepach można bowiem znaleźć chleby i bułki (a nawet ciasta) wypiekane z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, bądź samemu zaopatrzyć się w potrzebne składniki i przygotowywać pieczywo w domu. W przypadku makaronów dobrym wyborem będą natomiast makarony z ryżu, fasoli mung czy mąki sojowej. Nie brakuje też specjalnych produktów oznaczonych przekreślonym kłosem (a więc pozbawionych glutenu) na półkach z płatkami śniadaniowymi czy słodyczami. Warto przy tym zwracać uwagę, by nie kupować przetworzonej bądź pasteryzowanej żywności bez uprzedniego zweryfikowania jej składu. Gdy nie jesteśmy pewni zawartości np. wędlin, konserw, pasztetów, kiełbas, sosów czy dressingów – lepiej nie ryzykować. Tego typu produkty często zawierają gluten. Niemożliwe jest też spożywanie pewnych napojów – jak piwo, kwas chlebowy czy wódka żytnia. Dieta bezglutenowa wcale nie jest jednak nieurozmaicona. Jej podstawę stanowią bowiem produkty świeże – owoce, warzywa, mięso pochodzące z naturalnych hodowli, jajka, nabiał bez dodatku cukru. Warto zauważyć, iż wbrew pozorom stosowanie takich wskazówek dietetycznych nie jest aż tak pracochłonne. Szczególnie, że sklepy są współcześnie zaopatrzone w produkty dla alergików. A ponieważ gluten może być przyczyną twoich dolegliwości, warto zawczasu wykonać test pozwalający stwierdzić, czy dieta bezglutenowa zostanie twoim nowym sposobem na zdrowe życie.
Nadwrażliwość na gluten – jako symptom
Warto zwrócić uwagę, że alergia na gluten również może posiadać różne podłoże. Czasami pojawia się stosunkowo późno i jest reakcją organizmu na zachodzące w jego obrębie niekorzystne zmiany. Dotyczy to szczególnie osłabienia systemu odpornościowego, ale też narządów wewnętrznych. Na szczęście w przypadku badania etiologia nadwrażliwości na gluten może zostać łatwo zdefiniowana. Podstawą jest jednak, by nie bagatelizować jej objawów.
więcej: http://zdrowiedza.pl/gluten-on-moze-byc-przyczyna-twoich-dolegliwosci/