Owoce bogate w zdrowotne właściwości

Zbliża się zima. Oznacza to, że rozpoczął się okres chorób, przeziębień i ogólnych problemów ze zdrowiem. Nie sposób uniknąć źródeł zarazków, gdyż są nimi inni ludzie. Co zatem robić, aby nie chorować? Lekarze polecają naturalne metody, zwłaszcza przyjmowanie dużej ilości witaminy C.
Witamina C
Witamina C, znana także pod nazwą kwas askorbinowy, spełnia wiele funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim działa na przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów. Pomaga także w syntezie niektórych hormonów, przyspiesza spalanie tłuszczu, działa na powstawanie kolagenu, ułatwia gojenie ran. Witamina C znajduje swoje zastosowanie także w przypadku krwawienia dziąseł. Jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu ma działanie detoksykacyjne, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a także przed starzeniem się, nowotworami, zapaleniem stawów i chorobami serca. Przyjmowanie dużych ilości witaminy C może działać na obniżenie ciśnienia krwi, zapobiec występowaniu nadciśnienia i zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Stosowana jest także w walce z zaćmą, gdyż hamuje jej rozwój. Organizm każdego człowieka wykazuje duże zapotrzebowanie na ten związek chemiczny zwłaszcza w trakcie gorączki, zakażenia, poparzenia, choroby serca, wątroby czy nerek, a także przy wzmożonym wysiłku fizycznym i dużym stresie. Zaleca się przyjmowanie jej zwłaszcza palaczom i alkoholikom, a także osobom, które przyjmują stale niektóre leki. Jednak najważniejszym działaniem witaminy C jest walka z przeziębieniami, infekcjami i grypą.
Źródło witaminy
Głównym źródłem witaminy C są świeże i właściwie przetworzone owoce i warzywa. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w kapuście i czarnych porzeczkach. Bogate w ten związek chemiczny są także ziemniaki, żółte i zielone warzywa i owoce, truskawki, maliny, cytrusy, a także inne produkty spożywcze: masło, mięso, czy krowie mleko.
Owoce bogate w kwas askorbinowy
Najwięcej witaminy C, wbrew pozorom, nie posiada cytryna. Ten popularny mit przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jednak badania na różnych owocach wykazały, że największą ilością tego pożytecznego składnika wykazuje się czarna porzeczka (177mg/100g). Na kolejnych miejscach plasują się truskawki (63mg/100g) i poziomki (60mg/100g), a także biała i czerwona porzeczka (44mg/100g), pomarańcze (35mg/100g), cytryna, na równi z malinami – (31mg/100g) oraz agrest, grejpfrut, jeżyny, czarne jagody, brzoskwinia, banany czy jabłko, które mają poniżej 25mg/100g.
Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, a także wrażliwą na działanie zewnętrznych czynników. Co to oznacza? Długie gotowanie we wrzącej wodzie, odgrzewanie, a także rozmrażanie produktów bogatych w ten składnik może wyraźnie zmniejszyć jego zawartość. Z tego względu dodawanie cytryny do gorącej herbaty w celu uzupełnienia witaminy C w organizmie, zupełnie mija się z celem. Najlepiej jest ostudzić płyn i poczekać, aż osiągnie on temperaturę ok. 4-5°C. Nie tylko ciepło może przyczynić się do niszczenia zawartości kwasu askrobinowego w owocach i warzywach. Produkty zwiędnięte i uszkodzone, a także dokładnie szorowane, które przez długi czas leżą w temperaturze powyżej 4-5°C także nie będą spełniały swoich funkcji. Aby uzupełniać witaminę C w optymalny sposób, należy zatem jeść surowe produkty lub gotować je krótko, w niedużej ilości wody, albo na parze.