Kawa w towarzystwie przypraw

Kawa to napój, który od wieków zachwyca podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Od wieków też człowiek łączy ją z różnymi przyprawami, szukając nowych, pełnych eksplozji połączeń smakowych. I jak się okazuje, wiele z tych połączeń to nie tylko kwestia smaku, ale również i walorów zdrowotnych.
Na ostro, czyli z dodatkiem chilli
Połączenie kawy z papryczką chilli to rozwiązanie dla osób dość odważnych. Posypana sproszkowaną papryczką kawa to typowa wersja na ostro. Dla złagodzenia tej ostrości można dodać pełnotłuste mleko. Co daje takie połączenie? Zawarta w kawie kofeina i kapsaicyna znajdująca się w chilli to składniki, które skutecznie pomagają w walce z nadwagą. Co więcej kawa taka pomaga wzmocnić odporność i rozgrzewa ciało.
Goździki i kardamon
To połączenie jest niezwykle charakterystyczne, o bardzo mocnym smaku i delikatnym zapachu. Oprócz tego, że tak jak chilli pomaga spalać tkankę tłuszczową, działa również wzmacniająco i antybakteryjnie. Kawa taka jest więc idealna w okresie wiosennym i jesiennym, kiedy to przeziębienie szczególnie często nas dopada.
Słodycz wanilii
Również ona doskonale sprawdza się w połączeniu z kawą. Nie tylko cudownie pachnie i nadaje kawie nutę słodyczy, ale też ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Poprawia nastrój, działa antydepresyjnie, rozluźnia i wzmacnia serce.
Odwiedzając sklep z kawą nie ograniczaj się tylko do niej. Kupując naturalne przyprawy, nie tylko uprzyjemnisz sobie picie napoju, ale też sprawisz, że będzie ono dla Ciebie jeszcze zdrowsze.