Domowe przetwory sekretem doskonałego smaku dań

Kuchnia polska ma wiele potraw godnych polecenia. Ich receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie najczęściej w formie przepisu. Daniem, które z pewnością zasługuje na pozytywną rekomendację, są śliwki w occie winnym.
Jak je przygotować?
By przyrządzić domowe śliwki w occie winnym potrzebne będzie niestety kilka dni. Niestety nie da się ich przygotować szybciej, gdyż ich smak uzależniony jest przede wszystkim od stopnia zamarynowania, a ten wymaga odpowiedniej ilości czasu. Do przygotowania śliwek w occie winnym potrzebne nam będą: 3 kg owoców, 1 kg cukru, 200 ml octu winnego oraz 1 butelka czerwonego wina. Do zrobienia zalewy najlepiej użyć wina półwytrawnego. Do przyprawienia zalewy niezbędna będzie nam garść goździków, garść płatków migdałowych, 1-2 laski cynamonu bądź cynamon w torebce oraz skórka z jednej dużej pomarańczy.
Do przygotowania śliwek w occie winnym można użyć dowolnej odmiany śliwek, jednak najlepsza jest poczciwa węgierka. Pod żadnym pozorem nie wolno odrywać ogonków od śliwek. Znacznie lepszym pomysłem jest ułożenie umytych owoców w słoikach i przygotowanie odpowiedniej zalewy. W tym celu łączy się cukier z octem oraz winem, a następnie dokładnie miesza i powolutku podgrzewa. Gdy zalewa jest gorąca, lecz niewrząca- nalewa się ją do słoików w taki sposób, by przykryła wszystkie śliwki. Potem powinno się ją odstawić na 24 godziny.
O czym należy jeszcze pamiętać, by śliwki w occie winnym się udały?
No przede wszystkim o tym, by podgrzewać przygotowane słoiki co najmniej przez trzy kolejne dni. Poza tym nie powinno się zapominać o dodaniu skórki pomarańczy i goździków, gdyż to one stanowią w dużej mierze ten cudowny składnik, który nadaje śliwkom cudownego aromatu. Poza tym śliwek nie należy już pasteryzować, gdyż ocet i wino zrobią to za nas. Należy je przechowywać w chłodnych pomieszczeniach, a wtedy mogą przetrwać nawet kilka lat.
W czym domowe śliwki są lepsze od kupionych w sklepie?
Po pierwsze są w pełni ekologiczne i nie mają konserwantów. Po drugie są znacznie tańsze. Po trzecie mają znacznie łagodniejszy smak i nie powodują problemów gastrycznych. Po czwarte domowe śliwki w occie winnym cechują się korzennym aromatem, którego kupne nie mają. Po piąte domowe śliwki są zawsze pod ręką i nie trzeba pędzić po nie do sklepu.
Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol