5 powodów dla których musisz mieć w kuchni suszone warzywa

Każdy z nas powinien włączyć warzywa do swojej diety. Specjaliści rekomendują 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia, ale każdy z nas doskonale wie, że nie zawsze jest to możliwe, szczególnie w sezonie zimowym. Dlatego tak ważne jest, byśmy sięgali po produkty, które zawierają warzywa i nie są syntetycznie doprawiane. Idealne będą suszone warzywa, które zachowują większość cennych składników.
Lepsze od mrożonek
Od lat stawiano na mrożone warzywa, tymczasem okazuje się, że suszenie warzyw to jedna z niewielu metod pozwalających na zachowanie praktycznie całego profilu witamin i minerałów przetwarzanych produktów. Krótki czas i odpowiednie warunki pozwalają jednocześnie na zachowanie doskonałego smaku i aromatu.
Trwałe i odporne
Suszone warzywa dzięki procesowi produkcji są całkowicie odporne na pleśń czy grzyby. Ponadto suszenie uniemożliwia rozwój bakteriom. Mówiąc wprost, suszone warzywa to produkt absolutnie trwały i bezpieczny, który nie potrzebuje dodatkowych konserwantów czy sztucznych dodatków.
Więcej witamin i minerałów
Jak dowodzą badania, suszone warzywa zachowują większość swoich witamin i minerałów. Co prawda jest w nich mniejsza ilość witaminy C i witamin z grupy B w porównaniu do świeżych warzyw, ale w zestawieniu z mrożonkami czy produktami pasteryzowanymi zdecydowanie susz warzywny wygrywa.
Do wielu dań
Mieszanka suszonych warzyw powinna być w każdej kuchni. To tak podstawowy produkt, jak sól. Dzięki suszonym warzywom z potraw wydobywa się intensywniejszy aromat oraz smak. Ponadto wzbogacony zostaje kolor potrawy, a dzięki dodaniu innych przypraw może zmienić całkowicie dotychczasowy smak.
Jedna mieszanka -wiele przypraw
Kupujecie gotowe przyprawy dedykowane różnym daniom? Mając suszone warzywa w swojej kuchni, możecie o nich spokojnie zapomnieć. Głównym składnikiem wszystkich przypraw — nazwijmy je tematycznymi — jest właśnie susz warzywny mocno roztarty. Takie same przyprawy możemy przyrządzić we własnym domu. Wystarczy do odpowiedniej porcji suszonych warzyw dodać np. sól, pieprz, czosnek i zioła.
Atutów stosowania suszonych warzyw w kuchni jest zdecydowanie więcej. Na uwagę zasługuje, chociażby fakt, że są one trwałe. Niewielka ich ilość jest wystarczająca do wzbogacenia smaku zupy czy sosu. Poza tym nie są tak kłopotliwe, jak mrożonki — te ostatnie muszą być zużyte w całości po rozmrożeniu, tutaj możemy bez obaw odmierzać swoje miary.